Skip to main content

2023 is een prachtig jubileumjaar geweest voor de Eberhardjes. We besloten eind 2022 om de focus te leggen op de verkoop van de consumentenverpakking en het vergroten van onze ‘sociale beweging’. We vierden ons 5-jarig jubileum en zetten mooie stappen als ondernemende stichting. Lees ons overzicht van 2023 waarin we vertellen wat er allemaal is gebeurd en wat we met elkaar hebben gerealiseerd. Op naar een nog mooier 2024!

Onze vaste partners in de spotlight

❤️ Zonder bedrijven als Holtkamp HorecaVermaat Cateringhet RijksmuseumPatisserie Holtkamp en NAHV belastingadviseurs waren we nooit gekomen tot waar we nu zijn. Graag willen we hen daarom extra in het zonnetje zetten en vanaf deze plek heel hartelijk danken voor hun duurzame steun en vertrouwen. Ieder van deze partners steunt op haar eigen manier onze stichting waardoor we stap voor stap naar die bijzondere sociale organisatie van Amsterdam toegroeien.

Activiteiten Team Eberhardjes

❤️In 2023 startten we ons nieuwe jaar met een bezoek aan Antwerpen. Hier kregen we een prachtige rondleiding bij bakkers in de stad waar de ‘Antwerpse handjes‘ worden gebakken en verkocht. De verhalen de we kregen gaven ons extra inspiratie voor de groei van het Eberhardje. Hun motto: ‘traag maar gestaag’ hebben we dit jaar overgenomen. Want alhoewel we soms 3 keer sneller willen, is dit niet altijd mogelijk in de uren die we beschikbaar hebben. Traag maar gestaag groeien is echter wel mogelijk en daar zijn we in 2023 met vlag en wimpel voor geslaagd!

❤️ Onze mooie locatie op de Oudezijds Voorburgwal 74 hebben we ook dit jaar weten te behouden. Wij geloven dat we met onze Stichting van toegevoegde waarde zijn voor de uitstraling op de Wallen. De Wallen is een prachtige Amsterdamse omgeving, waar het in onze ogen van belang is om juist minder commercie uit te stralen en meer ‘verbinding’.  Wij hopen daaraan bij te dragen door te blijven huren van de Oude Kerk en zo vaak als mogelijk de luiken open te gooien.

❤️  Team Eberhardjes is in 2023 gegroeid! Isabelle Nelis van a dam Good Choice is op woensdags aanwezig op onze locatie op de Oudezijds Voorburgwal 74. Samen met Willem Dieleman en Steven Witteveen lukt het ons nu om zoveel mogelijk op iedere werkdag in de middag open te zijn. Daarnaast verzorgt Bob Lei van Amsterdam Cadeau de online bestellingen van particulieren. In de ochtenden en in het weekend kun je voor pakketjes en blikjes terecht bij de museumwinkel van de Oude Kerk.

❤️ Dit jaar is onze omzet gegroeid, waardoor we weer meer goede doelen hebben kunnen ondersteunen en de organisatie hebben kunnen versterken. Lees snel verder om te ontdekken wat we dit jaar nog meer hebben gerealiseerd.

Goede doelen – verbindende initiatieven

❤️ Op Bevrijdingsdag, 5 mei, was het precies vijf jaar geleden dat de Eberhardjes werden gelanceerd onder de bogen van het Rijksmuseum. In vijf jaar tijd is het koekje niet meer weg te denken uit Amsterdam en daar zijn we trots op! Om ons jubileum te vieren én het geluksgevoel van geven ook met anderen te delen, organiseerden we op onze verjaardag de Gulle Geef actie! In de periode van 5 mei tot en met november 2023 maakte je kans om in jouw pakketje Eberhardjes één van de vijf waardebonnen van € 500,00 te vinden die je als vinder mocht uitgeven aan een goed doel in de stad. Er kwam uiteindelijk 1 ‘gouden ticket’ terug via een jonge Duitse bezoekster van Amsterdam. Zij besloot de 500 euro te doneren aan de Poppenkast op de Dam. Hier werd een onverwachte verbintenis zichtbaar tussen Melina uit Duitsland en Egon van de Poppenkast. Bij de start van de nieuwe voorstellingen in 2024 gaan we hier meer over communiceren.

❤️ In samenwerking met het Amsterdams 4 & 5 mei comité trakteerden we op onze verjaardag via de Vrijheidsmaaltijden door de gehele stad op Eberhardjes. Vrijheid heeft alles te maken met verbinding tussen elkaar. Met een Eberhardje bij jouw thee of koffie is het de opening voor een goed gesprek. Lees hier meer https://www.4en5mei.nl/vieren/vrijheidsmaaltijden

❤️ Verbinding in Amsterdam, dat is waar de Eberhardjes voor staan. Daarom steunden we in mei 2023 TKRAMREPUS, de omgekeerde supermarkt met heel veel Eberhardjes. Deze bijzondere supermarkt heeft een omgekeerde missie: zo min mogelijk klanten! Wanneer TKRAMREPUS dat bereikt betekent dat de strijd tegen armoede succesvol verloopt. Om dit doel te bereiken kunnen mensen die leven in armoede 1 keer per week boodschappen doen bij TKRAMREPUS, mits zij zich laten begeleiden door vrijwilligers en instanties die financiële coaching aanbieden. Met de Eberhardjes in beschilderde koekblikken wierf TKRAMREPUS sponsors voor hun goede doel. Met elk verkocht blik kan deze omgekeerde supermarkt een week lang de schappen gevuld houden en coaching aanbieden.

❤️ Stichting Eberhardjes Amsterdam is vaste partner van het Fonds voor Centrum van Mensen Maken Amsterdam. De Eberhardjes zijn vanaf de start gekoppeld aan deze stichting, want we kunnen als team Eberhardjes best veel, maar ook nog regelen dat ons verdiende geld bij mensen terecht komt die daadwerkelijk bijdragen, daar is MMA dan weer veel beter in. Ook dit jaar doneerden we €1.500 aan verbindende projecten in de stad. Daarnaast doneerden we Eberhardjes aan alle deelnemers van het event Mensen Maken Amsterdam Live. Op deze avond pitchten initiatiefrijke bewoners hun plannen om de verbinding in Amsterdam te vergroten. Uit de zeven goede ideeën werd één winnaar gekozen, maar eigenlijk waren het allemaal winnaars, want ze leveren stuk voor stuk mooie bijdragen voor de stad.

❤️ Naast de bovengenoemde goede doelen doneerden we in 2023 op allerlei plekken koekjes en pakketjes, zoals het Wallen Festival, de Happietaria, Ode aan Noord, Silent Witnesses, de Haak In, VCA Vrijwilligerscentrale, SOOP, het Lambertus Zijlplein, de studentenactie van de Hogere Hotelschool Amsterdam voor Amstelring De Bogt, via de gemeente doneerden we aan kerstpakketten voor gezinnen die financieel minder te besteden hebben en in de laatste week van dit jaar doneerden we aan de 200 bezoekers die in plaats van alleen, gezamenlijk een kerstmaaltijd geserveerd kregen in een aantal lieve restaurants van Amsterdam, verzorgd door Geen Stress Amsterdam.

❤️ Als stichting zijn we ook aangesloten bij het MAEX Platform. Sinds 2015 zet MAEX zich in voor een sociale en duurzame samenleving door het versterken van maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemingen. Om op een toegankelijke manier inzicht te geven in maatschappelijke impact, is in 2019 de Social Handprint ontwikkeld. Aan de hand hiervan kun je zien dat wij met de Eberhardjes vooral impact maken op het gebied van de Social development Goals 10 en 11. We staan voor gelijkheid van alle inwoners en bezoekers van Amsterdam door te helpen met projecten. Hier vind je onze Social Handprint.

Nieuwe samenwerkingspartners

❤️Gedurende 2023 kwamen er langzaamaan weer nieuwe klanten bij die met ons ‘goed willen zorgen voor de stad en voor elkaar’. Superblij zijn we met de mooie locaties waar de Eberhardjes worden geserveerd en /of verkocht. Hier vind je alle locaties waar je de Eberhardjes kunt kopen. Hier vind je alle locaties die de Eberhardjes serveren naast een lekker kopje koffie of thee. Deze ondernemers nemen allen minder (in hun marge) om meer te kunnen geven. Dat is hartververwarmend en we hopen dat steeds meer ondernemers zich ook komend jaar gaan aansluiten op die wijze.

❤️ In de lente en zomer waren we ook onderdeel van de ‘Better for you’ box vol met heerlijke producten die zo veel mogelijk bijdragen aan een mooiere wereld door het (groene) productieproductie of bijdragen aan de gemeenschap.

❤️ In april startten we de samenwerking met het enthousiaste team van City-Sales. City-Sales is een jong bedrijf dat zich, net als ons, richt op de kracht van de stad waar je woont. De verbinding, loyaliteit en saamhorigheid in een stad kun je onderstrepen door mooie producten te willen (ver)kopen en City Sales helpt ons hiermee. Lees er meer over op https://eberhardjes.nl/…/aanvullend-saleskanaal-voor…/

❤️ De Eberhardjes zijn sinds juli 2023 voor retailers verkrijgbaar door heel Nederland. QSTA het online platform voor foodprofessionals, maakt de distributie van de Eberhardjes landelijk voor ons mogelijk. Retailers die graag de liefde voor Amsterdam verpreiden en onze stichting willen helpen kunnen de Eberhardjes bestellen bij QSTA voor verkoop in de eigen winkel of restaurant. Lees het persbericht hier: https://eberhardjes.nl/contact/pers/

❤️ Bij ons aan de Oudezijds Voorburgwal vind je ook het boekingskantoor van Friendship Amsterdam. Onze eigen Steven werkt voor deze rederij als kapitein. Een prachtige basis voor samenwerking, die vorm heeft gekregen in het over en weer elkaar betrekken bij activiteiten. Onze vrienden en bezoekers van de winkel ontvangen 10% korting op een boottocht.

Wat je vanuit je hart geeft, krijg je terug

❤️ Amsterdam & partners is één van onze bijzondere partners die meehelpt om goed te doen voor onze stad en voor elkaar. Ze zijn een groot ambassadeur voor onze Eberhardjes, waardoor we te koop zijn op Amsterdam Centraal Station. In juni zetten ze ons echter éxtra in de schijnwerpers door ons verhaal te delen in de Uitkrant (Uit in Amsterdam) en ons de gehele maand in de schijnwerpers te zetten in de I amsterdam Store. Daar bovenop produceerden ze een film het maakproces van de Eberhardjes. Lees het volledige artikel én bekijk onze film hier: https://www.iamsterdam.com/i-amsterdam-store/eberhardjes

❤️ NAHV, dé financiële dienstverlener voor creatieve ondernemers, steunt de Eberhardjes al sinds 2021. Dit doen ze als ‘Goedhartige’ met een jaarlijkse gift, ze nemen regelmatig Eberhardjes af én ze helpen ons kostenloos met onze boekhouding. Ook koppelden ze ons aan Fleur, oprichtster van House of Treats van de Eberhardjes. House of Treats werkt met haar eigen 3000+ early adopter member community. Ze zetten deze mensen in contact met de merken in hun portfolio en stellen hen de juiste vragen of vragen hen ambassadeur te worden. In ruil geven zij hun mening en sociaal bereik. House of Treats staat voor verbinding en het gesprek aangaan. Een goede match met de Eberhardjes! Enthousiast belde ze ons op met het aanbod om de Eberhardjes mee te nemen in de Impact Box tijdens de Summer Treatsweek. Een aanbod waar we helemaal blij van werden en meteen ‘ja’ op zeiden. House of Treats stuurde de box naar 250 influencers in Nederland. Door mee te mogen in deze box kregen we heel veel aandacht op de socials én waardevolle tips voor een groter bereik en ideeën voor verdere productontwikkeling. Daar gaan we in 2024 mee aan de slag.

❤️ Harry Slinger van Drukwerk is één van onze grootste ambassadeurs en neemt ons mee waar hij kan. Zo zong hij bij de opening van onze locatie op Oudezijds Voorburgwal en nodigt ons vaak uit voor mooie events. Dit jaar mochten we op onze 5e verjaardag mee op een boottocht van Rederij Smidtje ter gelegenheid van de doop van de boot ‘Drukwerk’. En op 24 september trad Drukwerk in een stampvolle grote zaal van de Melkweg op. Harry droeg toen een wit overhemd met op zijn hart, ons Eberhardjes hart. Super trots dat deze beroemde Amsterdammer ons zo zichtbaar maakt.

❤️ Tijdens de Pride Amsterdam, op 5 augustus, werd onze Steven 60 jaar. Dat vierde hij op een boot die hij graag wilde versieren met onze hartjes! Dat heeft hij geweten. De boot hingen we vol met banners en we waren daarmee goed zichtbaar voor alles en iedereen tijdens dit feest van verbinding.

Eberhardjes steeds vaker te zien

We waren in 2023 op meerdere plekken zichtbaar in de pers, platforms, videos, billboards en in Kerstpakketten:

❤️ ‘Ik zie koekjes als een stukje liefde’ dat zei Nynke Brandsma in januari in een interview in het Parool en noemde ook de Eberhardjes als mooi voorbeeld. Nynke fotografeert de koekjes die ze krijgt bij de koffie in Amsterdam. Wij kunnen het niet beter verwoorden Nynke! Bezoek haar Instagram account @pleurmetkaakje

❤️ Sinds de start van de Eberhardjes hebben wij het Keurmerk Amsterdam Made. Hier zijn we heel trots op. Het mooie is dat het team van Amsterdam Made ons al jaren helpt om zichtbaarder te zijn in Amsterdam. Zo staan we in hun webshop, maakten we eerder deel uit van de pop-up shop, zijn we sinds vorig jaar met onze consumentenverpakking onderdeel van het Amsterdam Made Kerstpakket, zie je ons vaak in hun posts terugkomen en sinds de zomer zie je ons ook op billboards met andere merken van Amsterdamse makers.

❤️ De Koninklijke Industrieele Groote Club is sinds de start van de Eberhardjes trouwe afnemer van onze koekjes. Leer in deze video meer over deze prachtige plek op de Dam en hoor ze vertellen (vanaf 3.00 min in de video) waarom zij trots zijn op het serveren van de Eberhardjes.

❤️ Als je in mei met KLM Royal Dutch Airlines vloog, zag je de Eberhardjes in de Holland Herald voorbij komen! We stonden, als cadeautje in het blad van KLM en veel reizigers hebben ons gezien! Van zulke mooie cadeaus krijgen we extra energie! Het sterkt ons in de overtuiging dat het allerleukste is om met elkaar van de Eberhardjes een steeds groter succes te maken en dit succes vervolgens te delen in onze stad.

❤️ Op 31 juli hielp Het Parool ons om, samen met iedereen die verbinding én de stad Amsterdam aan het hart gaat, een stukje verder te groeien. Résalieke mocht vertellen over de toekomstdromen die we hebben als Team Eberhardjes: met elkaar een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Lees het artikel in het Parool hier: https://www.parool.nl/…/het-eberhardje-wil-naast…/

❤️ En als kers op de taart dit van dit mooie jaar zie je ons gedurende de feestmaanden niet alleen in het Amsterdam Made Kerstpakket, maar ook in de pakketten van Mandje Mokum, Nassen Amsterdam en het Amsterdams pakket van Sterk Amsterdam. Altijd samen met andere mooie Amsterdamse merken!

Tot slot: een doorkijkje naar 2024

❤️ Wij wensen jou een liefdevol 2024! Hier zie je een blije foto van ons steeds groter wordende team vlak na de zomervakantie. Niet iedereen staat erop, maar wat zijn we blij met al die ondernemers, goede doelen, lieve mensen die ons verder helpen! Wij zijn super trots op ieder die zich stuk voor stuk bij ons aansluit, allen met andere kwaliteiten om het Eberhardje en de verbinding steeds verder te laten groeien! Het succes dat we met elkaar realiseren delen we vervolgens met de stad.

❤️ In het nieuwe jaar is het op 14 februari precies drie jaar geleden dat we de Eberhardjes in consumentenverpakking hebben gelanceerd. Komend jaar gaan we dit vieren met een enorm bijzondere verrassing. Houd die datum dus in de gaten!

❤️ In het jaar 2024 moet het mogelijk worden om groter te groeien en als team Eberhardjes meer ruimte te kunnen maken in uren om te werken aan het nieuwe en eerlijke ondernemerschap dat we voor ogen hebben. Een goedlopend bedrijf waar de stichting haar inkomen mee verdient, haar medewerkers kan betalen en mooie avonturen beleeft en waar de stad Amsterdam een constante inkomstenstroom mee verdient, zodat zij goed kan zorgen voor haar inwoners. Een succes maak je in onze ogen alleen maar met elkaar!

We hopen in 2024 jullie steun en vriendschap te behouden, deze te vergroten en stap voor stap weer verder te komen met deze vorm van ondernemen. Verbinding maakt heel veel mogelijk, daar geloven we in! Dus proost op het nieuwe jaar, maar ook op samenwerking en lief zijn voor de stad en voor elkaar!

Het met elkaar positief blijven en naar elkaar om blijven kijken blijft centraal staan in onze aanpak en onze samenwerkingen. Ken je bedrijven of mensen die ons daarin kunnen steunen, laat het ons weten via info@eberhardjes.nl

Eberhardjes proeven of kopen?

Ondertussen worden de Eberhardjes, op steeds meer plaatsen weer geserveerd. Lees hier waar je de Eberhardjes bij jouw kopje koffie of thee krijgt geserveerd. 

Ook zijn er steeds meer horeca en / of andere bedrijven in de stad die de Eberhardjes verkopen in consumentenverpakking. Lees hier waar je de Eberhardjes kunt kopen. 

Wil jij als horeca ondernemer of bijzondere winkel meehelpen om steeds meer hartjes door de stad te verspreiden? Kijk dan bij zakelijk bestellen.

Terug naar Nieuws
Met
gemaakt door
Gunfactor 10