Skip to main content

Overzicht eerste donaties

By 7 oktober 2019mei 7th, 2020Nieuws

Op 26 september hadden we een eerste bijeenkomst met ‘Mensen maken Amsterdam’ waarin we bekend hebben gemaakt waar de eerste donaties vanuit de opbrengst van de Eberhardjes naartoe zijn gegaan. 

Voor een bedrag van in totaal € 10.500 euro hebben we in totaal 5 projecten gesteund.

  1. Breakfastclub  – Fonds voor Zuidoost
  2. Foodshare Festival – Fonds voor Oost
  3. Volksopera  – Fonds voor Noord
  4. Stichting de Cirkel van Harmonie  – Fonds voor Zuidoost
  5. Mixtapeclub  – Fonds voor Noord

Waar hebben we op gelet?

We doneren aan projecten waar:
– men het gesprek aangaat, actief verbinding maakt tussen mensen en daarbij niemand buiten sluit;
– ondernemers en bewoners zich gezamenlijk inzetten voor de leefbaarheid van de buurt;
– men bij vernieuwing en verbetering van de eigen buurt ook achterom blijft kijken naar achterblijvers.

Zelf projecten indienen?

Stichting Eberhard voor Amsterdam doneert in samenwerking met Mensen Maken Amsterdam. Wil je zelf een project indienen? Kijk dan bij jouw buurtfonds en dien jouw aanvraag in. Veel succes gewenst!

Korte beschrijving van de projecten

 

Breakfastclub – 1500 euro – Fonds voor Zuidoost

Stichting M.C.T.C organiseert vanaf mid september een breakfastclub voor jongeren en ouderen in de buurt. Hier kunnen kinderen tussen 4 en 12 jaar woonachtig in de H-buurt elke dinsdag en donderdag terecht voor een gezond ontbijt. En ouderen voor een gezonde lunch dezelfde dagen in de middag. De stichting heeft opgemerkt dat veel kinderen in huigenbos en hakfort niet eten voordat ze naar school gaan. De reden is dat veel ouders naar het werk gaan voordat de kinderen wakker zijn. Hetgeen tot slechte schoolresultaten kan leiden. Een andere reden is armoede, waardoor het niet mogelijk is om gezonde voeding te kopen. Het gevolg hiervan is gebrek aan concentratie op school en obesitas. Het is bekend dat een gezond ontbijt belangrijk is voor de gezonde groei van kinderen.

Foodshare Festival – 3000 euro – Fonds voor Oost

Stichting Amsterdam Blend Events is een vrijwilligersclub en organiseert sociale evenementen met en voor de buurt zoals de jaarlijkse Weggeefmarkt en het jaarlijks FoodShare Festival op Burendag. Dit jaar vindt het FoodShare Festival plaats op het Timorplein en bij restaurant The 5th van de Stayokay. Het FoodShare Festival biedt een podium aan bewoners, betrokken ondernemers, lokaal talent en sociale initiatieven om hun talenten en diensten zichtbaar te maken. Het FoodShare Festival draait om gratis uitwisseling onder elkaar. Lekker en laagdrempelig voor een breed publiek om alle bewoners ongeacht inkomen, culturele achtergrond en leeftijd samen te brengen en zowel letterlijk als figuurlijk van elkaar te proeven. Entree is gratis – men neemt een gerecht of hapjes mee om te delen. Zo draagt iedereen bij én kunnen ze gratis meegenieten. Het evenement vraagt tevens aandacht voor vrijwilligerswerk. Doelen van het evenement zijn sociale cohesie en buurtbetrokkenheid. Waarbij buurtgenoten op een laagdrempelige manier samen worden gebracht om interactie te bevorderen en waar bezoekers lokale ondernemers en hun aanbod leren kennen. Buurtgenoten dragen bij als vrijwilliger of sponsor tijdens het evenement. Het FoodShare Festival is één grote samenwerking: voor en door de buurt!

Volksopera – 3000 euro – Fonds voor Noord

De Wasserette, een muziektheaterproject gericht op het bevorderen van sociale cohesie in (volks)wijken in Amsterdam Noord (Van der Pekbuurt en Tuindorp Oostzaan), door het op humorvolle en theatrale wijze onder de aandacht brengen van problemen die in de betreffende wijk spelen en het vertellen van dagelijkse en minder dagelijkse verhalen van buurtbewoners. Tuindorp Oostzaan is in 2019 een nieuwe plek en dat vraagt om een nog intensievere, want eerste, kennismaking met bewoners, buurtinitiatieven, thema’s en publiek. De Wasserette is een unieke, live gespeelde, buurtsoap. De Wasserette bestaat uit verschillende afleveringen met spannende cliffhangers, net als bij een echte soap. Actuele ontwikkelingen uit de buurt spelen een belangrijke rol en talent uit de buurt krijgt een eigen plaats binnen elke voorstelling. Lokale winkeliers en andere ondernemers worden uitgenodigd om een live gespeelde reclamespot in De Wasserette af te nemen: een korte scène in de voorstelling die gaat over hun bedrijf. Het benoemen en nuanceren van de ambivalente houding tegenover alle veranderingen, die veel goeds brengen maar ook oude gewoontes (en mensen) wegdrukken, is steeds de drijfveer geweest achter de verwikkelingen in De Wasserette. Deze ambivalentie wordt zichtbaar en herkenbaar gemaakt door de komische personages. Door de thema’s uit te vergroten en met humor en vaart te presenteren, en door ze aan te stippen zonder te oordelen, kan het publiek er veel luchtiger over spreken, zich beter identificeren met waar de ander vandaan komt, en wordt er wederzijds begrip gekweekt.

Burendag Nos Perla – 2000 euro – Fonds voor Zuidoost

Nos Perla is een woongroep aan de rand van de G-buurt in de Bijlmer voor de Carabische-Nederlandse ouderen. Een vaste groep van circa 30 ouderen neemt met regelmaat deel aan de diverse activiteiten die er worden georganiseerd. Van koffieochtenden tot dansavonden, van bingo tot andere gezelschapsspellen. Nos Perla vindt het belangrijk dat zij de buurt kent en dat de buurt haar kent. In het verleden organiseerden zij met succes al activiteiten op Burendag om connecties te leggen tussen de woongroep en de rest van de buurt. Iedereen van Bijlmer Oost, van klein naar groot, is van harte welkom om tijdens de komende burendag aanwezig te zijn. Er zijn nieuwe mensen komen wonen en het is belangrijk voor de kennismaking. Het bevordert sociale cohesie en het dienst als een aardig middel om een oogje in het zeil te houden. Dit is ook goed voor het gevoel van veiligheid in de omgeving. Ze organiseren een grote bijeenkomst met verschillende activiteiten. Activiteiten voor kinderen, activiteiten voor volwassenen zoals muziek en spellen. We zorgen voor het samensmelten van culturen. Onbekend maakt onbemind. Wij zorgen ervoor dat de buren actief worden en elkaar beter leren kennen waardoor de wijk aangenamer en leefbaarder wordt.

Stichting De Cirkel van Harmonie – 2000 euro – Fonds voor Zuidoost

Stichting De Cirkel van Harmonie organiseert een Back to School Party voor kinderen in de K-Buurt Zuidoost. Het doel is om kinderen kinderen na de zomervakantie weer in de stemming brengen en te inspireren voor het nieuwe schooljaar. Veel van deze kinderen krijgen deze stimulans voor het nieuwe schooljaar niet mee van huis uit, vaak zijn ouders namelijk arm en druk met overleven. Een mooie toevoeging is dat kinderen tijdens het feest kans maken op nieuwe schoolspullen, die ze thuis vaak niet kunnen krijgen vanwege de armoede.

Mixtapeclub – 1000 euro – Fonds voor Noord

In samenwerking met de Muziekstraat organiseert een bewoner de Mixtapeclub. Een muzikale ontmoeting voor oud met jong, om zodoende deze groepen met elkaar in verbinding te brengen. In moderne samenlevingen leven generaties apart van elkaar, zonder dat ze elkaar echt zien of tegenkomen. Wanneer er een brug geslagen wordt tussen jong en oud gaat dat vaak in de vorm van (fysieke) hulp. Waarom zoeken we deze brug niet in inspiratie? De Mixtape Club is een muziek uitwisselingsproject bedoeld om mensen met elkaar in contact te laten komen middels het delen van passie, verzameling en hun verhalen. Ouderen hebben vaak grote muziekcollecties, die zij hun hele leven hebben verzameld. Middels de Mixtape Club gaan wij bij hen langs huis, waar zij hun verhaal kunnen vertellen over hun collectie en wij hen helpen met het maken van een selectie voor de mixtape in een persoonlijk thema. Daarnaast vragen wij een groep jongeren naar hun muziekcollecties. Het delen van muziek en de emotie, passie en herinnering die daarbij gepaard gaat staan centraal. Zo zal de man van 80 een geliefde hebben ontmoet op een bepaald nummer, en de jongen van zestien ook. De nummers verschillen, maar de herinneringen zijn hetzelfde. Het is deze intergenerationele verbinding die middels dit project wordt beoogd. Daarnaast wil ik de groep zo divers mogelijk maken, en daarbij ook kijken naar culturele achtergrond. Wat kunnen we leren van elkaars cultuur middels muziek? Iedere deelnemer krijgt dezelfde vragenlijst, waarbij wordt gevraagd naar nummers die hun doen herinneren aan thuis, het exotische, hun jeugd of juist de toekomst. De antwoorden zullen per persoon verschillend zijn, aan het einde van het projecten komen we bij elkaar en wisselen we onze muziek en bijbehorende verhalen uit.

Over Stichting Eberhard voor Amsterdam

Voorop staat dat de boodschap in ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’ onlosmakelijk verbonden moet blijven met het Eberhardje. Hiervoor is de Stichting Eberhard voor Amsterdam opgericht, met als doel het (mede)financieren van activiteiten, gericht op het verbinden van mensen in Amsterdam. Lees hier meer over de stichting.

Terug naar Nieuws
Met
gemaakt door
Gunfactor 10