Skip to main content

Opbrengst Eberhardjes naar buurtinitiatieven in Amsterdam

By 25 september 2019Nieuws

Hét koekje van Amsterdam, het Eberhardje, heeft een partner gevonden in Stichting Mensen Maken Amsterdam. Een belangrijk deel van de opbrengst van de koekjesverkoop wordt vanaf nu via de buurtfondsen van Mensen Maken Amsterdam verdeeld onder buurtinitiatieven in Amsterdam. Bij de buurtfondsen wordt het budget beheerd door betrokken bewoners en kunnen alle Amsterdammers laagdrempelig financiering aanvragen met een plan voor hun eigen buurt.

Stichting Eberhard voor Amsterdam verkoopt sinds mei 2018 met succes het Eberhardje, vernoemd naar oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Een koekje dat staat voor verbinding tussen Amsterdammers en de liefde voor de stad. Voor elke verkochte kilo gaat 2,50 euro van de opbrengst naar de stichting. Met deze opbrengst is het doel om activiteiten te financieren waar de verbinding tussen mensen in Amsterdam centraal staat. Om deze activiteiten zo goed mogelijk te vinden en te ondersteunen, is er gekozen om samen te werken met alle buurtfondsen in Amsterdam.

Mensen Maken Amsterdam

Stichting Mensen Maken Amsterdam is de overkoepelende stichting van buurtfondsen voor en door Amsterdammers. Op dit moment wordt er al in vier delen van de stad geld verdeeld én geworven door buurtbewoners. Zo bestaat er al een Fonds voor Oost, Fonds voor Nieuw-West, Fonds voor Noord en Fonds voor Zuidoost. Elk buurtfonds heeft een eigen buurtcomité met bewoners die beslissen welke projecten ondersteund worden. Bijvoorbeeld projecten die de buurt verrijken op het gebied van cultuur, welzijn, gezondheid, ouderen, kunst, natuur, sport, jeugd en veiligheid. De nadruk ligt hierbij op de actieve betrokkenheid van bewoners, de onderlinge verbinding van mensen en het verhogen van saamhorigheid in de buurt. Uiteindelijk is het doel dat elke Amsterdammer naar het eigen buurtfonds kan om iets te geven of iets te krijgen.

‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’

De boodschap van de oud-burgemeester om goed voor de stad en elkaar te zorgen, wordt in de praktijk gebracht met deze samenwerking. Stichting Eberhard voor Amsterdam en Stichting Mensen Maken Amsterdam vinden elkaar in hun liefde voor Amsterdam en haar bewoners. Bewoners die, in al hun diversiteit, het goed voorhebben met de stad, hun buurt, hun buren en daarom mee willen helpen om onze stad een beetje mooier te maken. De jaarlijkse giften van Stichting Eberhard voor Amsterdam worden verdeeld onder projecten die raken aan de thema’s die Van der Laan ook aan het hart gingen. ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’ komt o.a. terug in initiatieven waar:

  • men het gesprek aangaat, actief verbinding maakt tussen mensen en daarbij niemand buiten sluit;
  • ondernemers en bewoners zich gezamenlijk inzetten voor de leefbaarheid van de buurt;
  • men bij vernieuwing en verbetering van de eigen buurt ook achterom blijft kijken naar achterblijvers.

Waar krijg je de Eberhardjes bij de koffie?

De Eberhardjes worden gemaakt door Holtkamp Horeca Patisserie en Croquetten en geserveerd als koekje bij de koffie bij o.a. het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum, en het Concertgebouw, maar ook bij het Anne Frank Huis, Museum Onze Lieve Heer op Solder, Café Reynders, het Okura Hotel, Hotel 717 en het Lloyd Hotel. Particulieren kopen de Eberhardjes bij Patisserie Holtkamp aan de Vijzelgracht 15 in Amsterdam.

Holtkamp Horeca patisserie & croquetten bakt de Eberhardjes vanaf de start in mei 2018.

Over Stichting Eberhard voor Amsterdam

Voorop staat dat de boodschap in ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’ onlosmakelijk verbonden moet blijven met het Eberhardje. Hiervoor is de Stichting Eberhard voor Amsterdam opgericht, met als doel het (mede)financieren van activiteiten, gericht op het verbinden van mensen in Amsterdam. Lees hier meer over de stichting.

Neem voor vragen over dit persbericht, recensie-exemplaren van het Eberhardje, extra beeldmateriaal of interviewverzoeken met de initiatiefnemers, contact op met Joost de Bree van Breeduit! Marketing, Communicatie en PR via joost@breeduit.com of telefoonnummer 06-47408065.

Terug naar Nieuws
Met
gemaakt door
Gunfactor 10