Het Eberhardje is niet alleen een lekker koekje, maar heeft een mooi verhaal. Lees hier hoe het begon en hoe het verhaal zich verder ontwikkelt.
Résalieke Vlieger was geraakt door de brief van Eberhard van der Laan waarin hij afscheid nam van de stad en de Amsterdammers en hij als boodschap meegaf: "Zorg goed voor onze stad en voor elkaar." Ze droomde over het maken van koekjes in zijn naam om met de verkoop ervan goed te doen voor Amsterdam.
De volgende dag vertelde zij haar ZZP collega Ineke Kuiper over haar idee en vroeg ze meteen of Ineke eventueel interesse had om samen met haar verder te kijken naar de mogelijkheden. Vanaf dat moment was Team Eberhardjes eigenlijk stiekem al geboren.
Nico Meijles van Holtkamp Horeca Patisserie en Croquetten geloofde in het idee van het koekje en maakte het Eberhardje in samenwerking met Résalieke en Ineke werkelijkheid. Zo werden de Eberhardjes voor het eerst geserveerd bij de bijzondere Vrijheidsmaaltijd voor Lieve Amsterdammers op 5 mei 2018.
Zorg goed voor onze stad en voor elkaar
Het hartvormige koekje met de drie Andreaskruisen, vereeuwigt de tijdloze boodschap van Eberhard van der Laan en heeft de missie: "Zorg goed voor onze stad en voor elkaar." Vanaf de start gaan de opbrengsten van de koekjes naar verbindende projecten in de stad.
Rijksmuseum
Het Rijksmuseum was gecharmeerd van het koekje en de boodschap en besloot het koekje vanaf 5 mei 2018 te serveren in het Café. In een kort tijdsbestek lagen de Eberhardjes door de hele stad om de boodschap uit te dragen.
Mensen Maken Amsterdam
Na ruim een jaar kon Team Eberhardjes in september 2019 de eerste € 10.500 euro schenken aan Mensen Maken Amsterdam. Deze stichting met buurtfondsen past precies bij de doelstelling die Team Eberhardjes voor ogen heeft: mensen verbinden die goed voor elkaar willen doen en deze mensen ondersteunen om hun ideeën werkelijkheid te maken.
Résalieke en Ineke werden blij van de enthousiaste reacties, waardoor zij door fantaseerden om het koekje écht van de Amsterdammers te maken, op een heel eigen wijze, namelijk door verbinding in plaats van door marketingbudget.
Stoppen of doorgaan?
En toen kwam Corona. Omdat de horeca dicht ging, werden er geen Eberhardjes meer verkocht. Résalieke en Ineke moesten nadenken of zij wel of niet door zouden gaan met het project. Ze besteden ondertussen veel vrije tijd aan de Eberhardjes. Als je in zo'n tijd mogelijk in de schulden kunt komen als je vrijwillig zoveel tijd besteed, moet je je afvragen of je daadwerkelijk wel wilt doorgaan.
Résalieke en Ineke besloten door te gaan en 'hun overtuiging' boven 'de angst' te zetten dat dit mogelijk zou kunnen mislukken. Ze starten een succesvolle crowdfunding voor het ontwikkelen van Eberhardjes in consumentenverpakking.
Oudezijds Voorburgwal 74
Achteraf zien ze het bijna als 'gekkenwerk', maar in 2021 besloten Résalieke en Ineke om een locatie naast de Oude Kerk aan de Oudezijds Voorburgwal 74 te huren. Deze centrale werkplek + winkel in het hart van Amsterdam bood de Eberhardjes meer zichtbaarheid en gaf de energie om door te gaan, juist in de Corona-tijd. Als rasechte ondernemers voelden ze ook allebei dat de Eberhardjes te bijzonder waren om niet door te pakken. Met een kleine persoonlijke lening aan de stichting én een mooie grote order voor kerstpakketten overleefde Team Eberhardjes de coronatijd.
Vanaf 2022
In 2022 gingen de verkopen weer langzaam omhoog. Ze bedachten andere producten zoals 'De hart voor je stad' boxen en kregen energie van alle mogelijkheden die ze zagen met het kleine verbindende koekje. De vaste samenwerkingspartners en -afnemers kwamen langzaamaan weer terug. Het enthousiasme van bezoekers in de winkel op de Oudezijds Voorburgwal en de positieve online reacties zorgden ervoor dat Résalieke en Ineke overtuigd bleven van 'het positieve onderbuikgevoel' dat ze hebben bij de Eberhardjes. Vanuit verbinding zetten ze concreet iets goed neer voor de stad.
Sinds 2022 stijgt de verkoop van het Eberhardje en groeit het aantal enthousiaste en betrokken ondernemers, zoals City Sales en QSTA.
Hét koekje van Amsterdam
Inmiddels is het Eberhardje niet meer weg te denken uit Amsterdam. Je vindt het bij de koffie in talloze cafés, hotels en iconische locaties door de hele stad. Het is uitgegroeid tot hét authentieke koekje van Amsterdam; een klein maar krachtig symbool van verbondenheid dat mensen samenbrengt.
Eind 2024 zijn de speciale 750 jaar Amsterdam verpakking én een bijzondere Rijksmuseum verpakking gelanceerd. In samenwerking met Amsterdam Made zijn de Eberhardjes onderdeel geworden van het 750 jaar Amsterdam pakket. Hierdoor zijn ook Hanos en VHC Jongens mede distributeur geworden. Zo maken we met steeds meer partners duidelijk dat je vanuit verbinding goed kunt zorgen voor de stad en voor elkaar.
Bekijk hier onze presentatie van 14 februari 2025.
Toekomstvisie
Stichting Eberhardjes Amsterdam wordt steeds professioneler en heeft mogelijkheden om uit te groeien tot een daadwerkelijk sociale organisatie inclusief medewerkers. Wanneer dit lukt, bewijzen Résalieke en Ineke dat je vanuit verbinding commercieel succesvol kunt zijn en langs die weg een maatschappelijke bijdrage kunt leveren aan de stad en haar mensen. Het ultieme doel is dat veel organisaties dit voorbeeld zullen volgen.