Skip to main content

Samen met de vrijwilligerscentrale in Amsterdam Nieuw West hebben we 300 vrijwilligers kunnen verrassen met onze Eberhardjes. Gezamenlijk hebben we gekeken hoe we dit zo slim mogelijk konden doen. De Vrijwilligerscentrale heeft ook een persbericht uitgezonden. Deze lees je hieronder. 

Vrijwilligers een jaar in lockdown; Eberhardje onder de riem in Nieuw West

De coronacrisis duurt deze maand een jaar. Dat heeft z’n weerslag op vrijwilligers en maatschappelijke organisaties waarvoor zij zich inzetten. De Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) in Nieuw West steekt vrijwilligers in hun stadsdeel een ‘hart onder de riem’. Ze delen daarom ‘Eberhardjes’ uit. Die koekjes geven ze aan de vrijwilligers en hun organisaties die zich extra hebben ingezet maar ook aan hen die noodgedwongen niet aan de slag konden door corona.

Trouw en nieuw.

Veel trouwe vrijwilligers werden op 16 maart 2020 in één klap ‘werkloos’ doordat veel vrijwilligersorganisaties hun deuren noodgedwongen moesten sluiten. Tegelijk stond de telefoon bij VCA roodgloeiend: uit alle hoeken van de stad meldden zich nieuwe vrijwilligers die júist nu iets wilden betekenen. Mensen die door corona hun vak niet konden uitoefenen of veel minder uren konden werken wilden een steentje bijdragen. Zij konden aan de slag als digitaal onderwijsmaatje voor kinderen, op de helpdesk van BurenNetwerk, als bel-wandel-fiets-klets-boodschappenmaatje. Er zijn alleen al in Nieuw West meer dan 1.000 matches gemaakt naar vrijwilligersplekken waar de mensen – ondanks afstand en voorschriften – wel terecht konden en buurtgenoten konden helpen. De verbondenheid en samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties is groot, met één belang: Het welzijn van bewoners in het stadsdeel.

Weinig ruimte voor lerende vrijwilligers

Normaliter kloppen ook veel ‘lerende vrijwilligers’ bij VCA aan voor vrijwilligerswerk. Zij willen re-integreren, weer onder de mensen komen of de taal leren. In coronatijd konden deze mensen minder makkelijk vrijwilligerswerk vinden. Organisaties zijn dicht of er is behoefte aan digitaal vaardige, zelfstandige vrijwilligers. Lerend vrijwilligerswerk vraagt om wat meer begeleiding en dat was er in 2020 veel minder. Zorgelijk, omdat vrijwilligerswerk bewezen geestelijk en lichamelijk gezonder en blijer maakt.

Eberhardje onder de riem

VCA hoort en ziet al deze ontwikkelingen in het stadsdeel en steekt de vrijwilligers en hun ondersteuners een hart onder de riem, voor hun inzet, of voor hun geduld. Half maart delen ze Amsterdams eigen koekjes, het Eberhardje aan hen uit. En mocht het niet lukken iedereen koekjes te geven; heel veel dank voor jullie tijd, moeite, inzet en geduld. Samen maken jullie Amsterdam Nieuw- West in deze moeilijke tijd een stukje mooier.

Dé boodschap van Stichting Vrijwilligers Centrale Amsterdam en Stiching Eberhardjes is ‘blijf positief, er komen echt betere tijden aan’!

Terug naar Nieuws
Met
gemaakt door
Gunfactor 10